Friday, 4 February 2011

Yuni mempunyai berlebihan berat badan ?

Posted by Nur Ayuni at 12:00

Indeks Jisim Tubuh (BMI) ialah salah satu cara untuk mengira jumlah lemak dalam badan kamo secara kasar. Cara pengiraannyer seperti dibawah :


Status berat seseorang boleh ditentukan dengan menggunakan pengukuran Indeks Jisim Tubuh (Body Mass Index) ataupun BMI. Cara pengiraan BMI :

  

BMI    =                          Berat (kg)
                            _____________________ 

                              Tinggi (m) x Tinggi (m)





Klasifikasi berat dengan pengukuran BMI :   

Kurang berat :  BMI kurang dari 20

Normal (berat badan unggul) : BMI antara 20 – 24.9

Berat badan berlebihan  : BMI melebihi 25.0

Pra-obes :  BMI 25.0 hingga 29.9

Obes Kelas 1 :  BMI 30.0 hingga 34.9

Obes Kelas 2 : BMI  35.0 hingga 39.9

Obes Kelas 3 : BMI melebihi 40.0


Walau bagaimanapun, formula ini tidak boleh digunakan jika anda:

1. Berusia kurang dari 18 tahun atau lebih 64 tahun 
2. Mengandung atau menyusukan anak 
3. Seorang ahli sukan yang aktif



Doktor PesaN?

    • Makan snek yang berkhasiat seperti buah-buahan, sayur-sayuran dan makanan rendah lemak.
    • Makan secara sederhana.
    • Amalkan kehidupan yang aktif di rumah dan di sekolah dengan bersenam dan berjalan lebih kerap.
    • Hadkan waktu menonton TV dan video kepada tidak lebih daripada dua jam sehari.

Aku lak...:
Makan snek yang berkhasiat - Makan la jugak kan..huhu
Makan secara sederhana - oh oooo! Jarang sekali kot..kuang..kuang..kuang!
Bersenam? - setakat sapu2 umah aku jer
tonton TV? - ermmmm...16jam sehari on..adoi!

Ape aKan Jadik:
makin bam-bam lah Nur ayuni.....sekian!

p/s: dah lama aku tak timbang berat..tapi aku leh agak dah..comfirm skala naik!huuuuu


0 comments on "Yuni mempunyai berlebihan berat badan ?"

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LiNk SeteRusnye

 

~Pink d HaTi kU~ Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal