Monday, 28 March 2011

200 pounds beauty

Posted by Nur Ayuni at 16:18 0 comments Links to this post
Maria Lyrics


Ja chigeum shijakhae jogeumsshik tteukeop ke
U duryeowohajima
Gwelchyeo nunape jeo taeyangi kileul bichwo
U jeoldae meomchujima
Maria Ave Maria
Jeo hwin gureum kkeutddaji nara
Maria Ave Maria
Keochin pado ttawin sanggwan eopji
[ Lyrics from: http://www.lyricsmode.com/lyrics/k/kim_ah_joong/maria.html ]
Ki jeokeun ireohke nae nunipe gwelcheoisseo
U jeoldae meomchujima
Maria Ave Maria
Jeo hwin kureum kkeut ttaji nara
Maria Ave Maria
Keochin pado ttahwin sang gwan eopsji
(Maria)

Meomchwobeorin shimjangjeoncheka
Keotjapeut su eopshi ttwieowa
Maria Ave Maria
Cheo hwim kureum kkeutkkaji nara
Maria Ave Maria
Keochin pado ttahwin sang gwan eopji
Maria Ave Maria
Cheo hwim kureum kkeutkkaji nara
Maria Ave Maria
Keochin pado ttahwin sang gwan eopji




Versi English


Alright, let's start now
Little by little, passionately,
Oh~ Don't be afraid
That road the sun is shining on, is laying outstretched before your eyes

Oh~ Never stop
Maria, Ave Maria
Fly to the end of those white clouds
Maria, Ave Maria
It doesn't matter if you go through like the waves

It's laying right before your eyes
Oh~ Never stop
Fly to the end of those white clouds




Wednesday, 16 March 2011

Hinode Shop

Posted by Nur Ayuni at 14:52 0 comments Links to this post
Sesiapa yang belum jadi ahli kedai Hinode Shop?
Kalo lom boleh lah berbuat demikian yea..
bukan mahal pon..
singgit jer..

Semua barang2 kat Hinode berharga rm5
macam2 ader..
contoh nyer..


yuni pilih lavender n vanilla..
    rm5 ader dua (besar n kecik)..
yag kecik cukup untuk buat dapur berbau vanilla..
(sekarang x bau dah sbb dah lama beli..tp sayang nak buang..duk situ lawa aper)
huhuhu..

Nat Gio Wild

Posted by Nur Ayuni at 10:00 0 comments Links to this post
Assalamualaikum semua..
pagi2 lagi dah mengadap lap top..
ape nak dikater..
boring sbb TV kat umah sekarang dari pagi sampai petang
tengok Nat Gio Wild jer..
kalo tukar siaran lain..
bising la Ahmad Harith..
nak jugak dia tengok tiger..
huuuu...
cian mama!

tapi rasa nya lagi bagus dia tengok Nat Gio Wild
daripada tengok katon2 yang ntah pape..
kalo Dora the Explorer, Go Diego Go atau Wonderpet..
x der la kisah sgt..
sbb katon tu lebih kepada pembelajaran..
kalo katon lain..yuni x bagi Harith tgk..
nak tau nape?
sbb..
Harith terpandai guna ayat "tak guna"
macam mane tu...
senang jer budak2 terpengaruh..
kalu dengar betul2 katon2 sekarang byk guna ayat "tak guna"..

ader sekali Harith ckp..
"mama x guna"
tapi dengan nada bergurau..
rasa nye dia belum tau makna ayat tersebut..
tapi
yuni memang terkedu mendengarnye..
Setiap ibu mesti nak anak nye mempunyai akhlak yg baik..
InsyaAllah..

jadi...
Harith nak tgk Nat Gio Wild tengok laaaa...
mama layan jeee..;)


p/s: yuni baru tau gajah binatang yang x berpeluh

Tuesday, 15 March 2011

Panduan Penggunaan Botol Susu Bayi Polikarbonat

Posted by Nur Ayuni at 17:24 0 comments Links to this post

a) Kenalpasti Botol Susu Bayi Polikarbonat
Botol susu bayi polikarbonat bersifat keras dan lutsinar di mana ianya mengandungi Bisphenol A (BPA). Botol susu ini boleh dikenalpasti melalui kod identifikasi plastik yang biasa didapati di bawah botol susu bayi seperti berikut:
  1. Nombor 7 Pla_7.jpg
  2. Nombor 7 dan PC Pla_7PC.jpg
  3. Nombor 7 dan ‘other’Pla_7ot.jpg

Botol susu bayi yang bebas BPA biasanya dilabelkan dengan perkataan ‘BPA free’ atau bebas BPA.

b) Pengendalian Botol Susu Bayi Polikarbonat
  1. Steril botol susu bayi polikarbonat mengikut arahan pengendalian yang terdapat pada label atau yang diberikan oleh pengeluar sekiranya ada.  Jika tiada, pengguna perlu merendam botol susu bayi polikarbonat dalam air yang mendidih selama 5 hingga 10 minit.


  2. Elakkan menggunakan air panas secara terus dalam botol susu bayi polikarbonat untuk membancuh susu.


  3. Guna peralatan mencuci botol susu yang sesuai seperti span dan berus yang lembut bagi mengelakkan permukaan dalam menjadi rosak dan bercalar.


  4. Sentiasa periksa permukaan dalam botol susu dan sekiranya terdapat kesan calar atau rosak, botol susu perlu diganti. Sekiranya tiada kerosakan, botol susu perlu diganti setiap 6 bulan.

Namun, pengguna juga boleh membuat pilihan awal dengan menukarkan penggunaan botol susu bayi polikarbonat kepada botol susu bayi yang bebas BPA mengikut kemampuan masing-masing. Terdapat pelbagai alternatif botol susu bayi di pasaran yang diperbuat daripada polypropylene (PP), polyethersulfone (PES), polyamides (PA), kaca dan lain-lain.

sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia
p/s: check botol susu harith memang ader kod tu..bahaya nih!

Aku jatuh cinta..

Posted by Nur Ayuni at 15:39 0 comments Links to this post
Apa kes?
kes jatuh cinta kali nie separuh parah la jugak..
(boleh keee?)

sape kater x boleh?
yuni boleh jer..
tengah hangat dalam jiwa nie..
tapi hajat x kesampaian lagi..
=(

acceli..
yuni jatuh cinta pada en. decoupage
cinta bangattt..
cari punya cari kat negeri johor..kot2 ader sesape yang sudi merapatkan hubungan ku dengan en.decoupage nie..
malangnye..
tak ketemu juga..
pedih aku sedih  la jadi nye...

Pada siapakah harus yuni minta bantuan?
ada yang sudi kah?
nape la susah sgt nak cari kat johor nie..
atau
yuni yang tak pandai cari..
huhuhu..
tolong la diriku ini..!!



Petua Dapur

Posted by Nur Ayuni at 09:39 4 comments Links to this post
Hari nie yuni nak kongsi petua didapur yea..
mungkin ader yang dah tau kot..

Semalam sinki dapur tersumbat..
pam punya pam x mau jalan gak..
so yuni guna kan cara terakhir..huhuhu

jeng..jeng..jeng...

yuni taburkan garam kat dalam lubang sinki tu..
lebih kurang tiga sudu besar..
tak kisah la garam halus ke garam kasar ke garam bukit ke..
asal namanye garam..
biarkan dalam 10 minit gitu..
sambil2 tu korang masak air panas..

bila air tu dah batul2 panas
curahkan kedalam lubang sinki tu..
tadaaaaa!
sinki x sumbat2 lagi dah..
lancar jerrrr..=)


Monday, 14 March 2011

Diet dengan Kari Ayam

Posted by Nur Ayuni at 18:52 0 comments Links to this post
beberapa hari yg lepas hubby yuni ader mintak nak makan 
kari ayam..
tapi tak sempat nak masak..
sbb ader kelas coklat..

so..
hari nie yuni masak kari ayam special untuk hubby..
apa yg special nye?
Mesti la sbb buat dengan kasih sayang dan cinta yang membara..
cewaahhh..
ahakk..


snap atas dapur lagi..hui..hui..hui..
and
disebab kan yuni tengah diet..
yuni makan  yang ni jer..


tanpa kuah yang bersantan..
terfikir lak nak makan ngan ulam cicah budu(sbb ai amoi kelate)
but
no..no...no..
gemuruh jiwa...semangat membara..
keluar lagu faizal tahir lak..
bertahan OK!

Diet terussss..

Posted by Nur Ayuni at 18:42 0 comments Links to this post
ntah pape la title blog yuni ni yea..
hehehe..

Hah...
alang2 dah turun sekilo2 tu..
ape kater ai terus kan berdiet..

Lagi pon perut yuni dah terbiasa tak makan nasi..
hohoho
(jgn lepas ni melantak tak ingat sudahh)
;)

nie  nak kongsi skit yuni punye menu diet..

pagi2 lepas yuni minum air suam byk..lepas 30 minit yuni makan menu kat atas tuh..
tak pon kat bawah nie..


nestum campur susu..memang best!
susu kat atas tu rasa dia cam vanilla skit..padahal bukan perasa vanilla pon..

yang ni pulak lunch and dinner..janji kenyang=)..

last sekali
detox penting yea kawan2..
baru berat mudah turun..
(yea ker?)
hehehe...

Ter 'Diet'

Posted by Nur Ayuni at 18:23 0 comments Links to this post
Macam maner leh ter 'diet'?
hahaha..
meh nak citer...
(macam la dah kurus sekarang..;))

sebelum nie yuni ader bagi 'alasan' nape dah lama x update blog kan?
yuni jawab lagi soalan tu yea..hehe
sbb yuni tak der mood..(leh terima kah alasan itu?)

disebab kan kehilangan mood itu juga lah membuatkan
diri ku ini ter 'diet'..
sbb malas nak masak..malas nak jalan p kedai beli makanan
ermm..
malas ape lagi ek..
tak de dah!

ader la turun bawah p kedai depan umah..
beli makanan Harith je..sbb Harith susah nak makan nasi..
jadi yuni x masak harith
Harith memang tak kisahh!

kalo dulu berat yuni dalam 60-62kg..
sekarang 59kg..
dah lama berat angka 6 kat depan..huhuhu
itu pon yuni x tau berat turun...
saje2 nak try timbang kat Giant hari tu..

dan..
yang penting
jgn bagi naik lagi ye...
turun tak pe..
cayyokk!



Akhir nye...=)

Posted by Nur Ayuni at 18:03 0 comments Links to this post
Sudah berkarat kah blog ku ini?
al-maklum lah..dekat 3 minggu dah tak jenguk blog..

ermm..
sebulan hubby yuni outstation kat Paka,terengganu..
terperap kat umah, makan, tido, tgk tv, kelas tusyen, buat coklat...
tanpa keluar dari umah (jalan2 ler)
buat yuni x der mood!
seriesss..
mood betul2 lesap..hilang..pape la..

Lagi pon Harith x kan benar kan mama nye mengadap laptop lama2..
ader je permintaan nye..pertanyaan nye..(fening2)
yuni pon tutup laptop..teman dia tgk TV terus senyap layan katon..
pulak...hadoiii..
itu ler anak mama..;)
situasi2 tersebut membuatkan diri ku ini tiada mood untuk berblogging..

Hari nie tanggal 14 march 2011..
Mood datang secara Suprisssse!
(ade ke cam gitu?)
..............
byk lak nak citer hari nie..
hohoho
macam la citer ai nie best kan? huh..

busan..busan..




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LiNk SeteRusnye

 

~Pink d HaTi kU~ Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal